Alles over LED verlichting - www.handelsondernemingtotum.nl

Alles over LED verlichting

2 jaar garantie op LEDlampen

De LED lamp
Een Light Emitting Diode, oftewel LED, is een lampje variërend in doorsnede van 0,5 tot 9mm. Ze worden al vele jaren in onze huishoudelijke apparaten gebruikt, denk aan de rode lampjes in digitale wekkers, stand-by, LED-fietslampen enz.
De afgelopen jaren is er een revolutie gaande omtrent deze leds. Ze worden steeds efficiënter en zijn nu ook leverbaar in daglichtkleur. We zijn op het punt aangekomen dat de superheldere variant van de LED de concurrentie aangaat met de gloeilamp en spaarlamp Door een groot aantal superheldere leds in een lampfitting te plaatsen, krijgen we wat wij noemen een LED lamp. Deze LED lampen worden geleverd als spotjes en ook met een licht verdelende bol.

Laag energieverbruik
Een LED lamp verbruikt tussen 0,6 en 5,0 Watt vermogen, dit is vele malen minder dan een gloeilamp of halogeenspot (25/50 watt) en ook een stuk minder dan de spaarlamp (5/12 Watt). Hierdoor kunt u op jaarbasis flinke bedragen besparen op uw energienota. Bovendien is de powerledspot variant van deze LED lampen de 1e waardige energiezuinige vervanger voor de halogeenspot.

Duurzaamheid 

De gemiddelde levensduur van een LED lamp is 30.000 branduren. Tegenwoordigzijn er zelfs LED lampen die een levensduur hebben van 100.000 branduren. Omgerekend betekent dat, bij een gebruik van 4 uur per dag, een LED lamp gemiddeld 20 jaar meegaat. Ter vergelijking: een gloeilamp heeft een levensduur van 1.000 branduren en een spaarlamp van 6.000 branduren. Natuurlijk neemt de lichtsterkte door gebruik af in de loop der jaren, en zal vervanging eerder plaatsvinden, neemt niet weg dat de LED lamp aanzienlijk duurzamer is dan zijn "concurrente


Milieu vriendelijk
De LED lamp is een zeer energiezuinige lamp, verbruikt maar liefst 90% minder energie dan een gewone gloeilamp en gaat ruim 30 keer langer mee. Bovendien hoeft een LED lamp, in tegenstelling tot de spaarlamp niet bij het chemisch afval, maar kunnen gewoon in de prullenbak.
Het energieverbruik in de wereld neemt alsmaar toe, met bijbehorende klimaatveranderingen. Ten opzichte van de gloeilamp is bij 3 LED lampen de jaarlijkse CO2-uitstoot 120 kg minder. Dat komt overeen met 6 bomen per jaar!
Het indraaien van een andere lamp maakt dus echt een verschil!

Geen warmteontwikkeling
 

Ten onrechte wordt het wattage van een lamp aangezien als een indicatie voor het uitgestraalde licht. Het wattage van een lamp is een indicatie voor de verbruikte of geadsorbeerde hoeveelheid energie en niet voor de lichtopbrengst van een lamp. Veruit het grootste gedeelte van de verbruikte wattage van een gloeilamp wordt omgezet in warmte en slechts een klein gedeelte in licht. Hij verbruikt dus veel Watt, maar produceert daarmee maar weinig licht. De warmteontwikkeling bij een LED lamp is veel lager dan een bij standaard lamp. De gebruikte energie om een gloeilamp te laten branden wordt voor ongeveer 90% omgezet in warmte. Bij LED lampen word slechts 10% van de gebruikte energie omgezet in warmte en u kunt ze dan ook allen tijde aanraken zonder de handen te verbranden. Doordat er geen warmteontwikkeling is, komt dit ten goede aan de levensduur van de LED lamp en is het een zeer efficiënte, volwassen- en kindvriendelijke verlichting.

Geen opwarmtijd

Een LED lamp is geen opwarmtijd nodig, zoals dat bij een spaarlamp of TL lamp het geval is. Een spaarlamp bespaart pas als zij langere tijd brandt vanwege een opwarmtijd van 5 minuten, deze heeft ze nodig om op volle sterkte te komen. Een LED lamp brand gelijk op volle sterkte en kunnen zo vaak als nodig snel in- en uitgeschakeld worden, zonder dat het de levensduur beïnvloedt. Deze snelle responstijd maakt LED verlichting zeer geschikt voor b.v. buitenverlichting met sensor en ruimtes waar het licht veelvuldig in- en uitgeschakeld wordt. Omdat LED lampen nauwelijks energie verbruiken, is het niet duur om 's avonds en 's nachts rondom uw huis de verlichting te laten branden, hetgeen bijdraagt uw veiligheid.

Betaalbaarheid

Betaalbaarheid van de LED lamp zit hem in het feit dat het product in aanschaf duurder is, maar de besparing op de energienota maakt deze aanschaf meer dan de moeite waard. Eén LED lamp bespaart jaarlijks gemiddeld 55 kWh, dit komt momenteel overeen met € 12,- op jaarbasis (huidige energieprijs is € 0,22 per kWh). Met de besparing op uw energienota, heeft u deze lamp in binnen 2 jaar terugverdiend, terwijl u de komende 35 jaar geen nieuwe lamp hoeft te kopen en de besparing op uw energienota jaarlijks stijgt. Bovendien heeft de gloeilamp en halogeenspot maar een geringe levensduur en worden halogeenspots veelal gebruikt in armaturen met meerdere spots, wat van deze "kacheltjes" grote energieverspillers maakt. Voor de halogeenspot bestond nog geen enkel alternatief. De powerledspot is dan ook de volwaardige vervanger voor de halogeen lamp.

LED Lichttechniek

Wattage

Het wattage van een lichtbron wordt vaak onterecht gezien als norm voor de uitstraling van het licht. In werkelijkheid is Wattage een meeteenheid voor het energieverbruik en zelfs dat is niet volledig, zolang geen rekening wordt gehouden met eventuele voorschakelapparatuur zoals aanwezig in b.v. TL-buizen. Belangrijker is daarom de werkelijke lichtopbrengst.

Lichtsterkte

Onder de lichtsterkte van een lichtbron wordt verstaan het stralingsvermogen dat die bron per eenheid van ruimtehoek uitzendt, gecorrigeerd voor de spectrale gevoeligheid van het oog. De lichtsterkte van een bron geeft aan welk vermogen (energie per tideenheid) de bron in een bepaalde richting uitstraalt. Als men de lichtsterkte over de gehele openingshoek integreert, krijgt men de lichtstroom in lumen.
De SI-eenheid voor de lichtsterkte is de candela (symbool: cd), een van de basiseenheden in het SI. Sinds 1979 luidt de definitie daarvan:
Een monochromatische lichtbron die licht met een frequentie van 540 × 1012 Hz (groengeel) uitzendt met een vermogen van 1/683 watt per sterradiaal, heeft een sterkte van 1 candela. Voor andere frequenties wordt dit gecorrigeerd voor de lichtgevoeligheid van het menselijk oog.

Lichtstroom

De lichtstroom is een lichttechnische grootheid die uitgestraalde hoeveelheid licht per tijdseenheid aangeeft, gecorrigeerd voor de spectrale gevoeligheid van het menselijk oog. De lichtstroom kan worden gezien als het fotometrisch equivalent van het geleverde vermogen. De Lumen (symbool: lm) is de eenheid voor lichtstroom. De Lumen is een afgeleide eenheid uit het SI-stelsel. 1 Lumen is de lichtstroom van een puntlichtbron van 1 Candela door een ruimtehoek van 1 sterradiaal. Meer algemeen: de lichtstroom in Lumen is gelijk aan het product van de grootte van de lichtsterkte van de bron in Candela vermenigvuldigd met de grootte van de ruimtehoek in sterradiaal. Een Lumen is dan ook gelijk aan een cd sr.
Lichtstroom is een maat voor de totale hoeveelheid licht in een lichtbundel. Lichtsterkte is een maat voor de lichtdichtheid. Bekijkt men een deel van een lichtbundel dan heeft dat deel een kleinere lichtstroom (in Lumen) maar (in principe) dezelfde lichtsterkte (in Candela) als de hele bundel. De lichtstroom hangt af van het vermogen van de bron en van de kleur van het licht.

1 Lumen is ongeveer 4,09 × 1018 fotonen per seconde.

Een gloeilamp van 100 watt geeft een lichtstroom van ongeveer 1200 Lumen.

Lichtkleur(/temperatuur)

De kleur van het licht wordt aangegeven in graden Kelvin. De Kelvin temperatuur van een verhitte staaf ijzer is de referentie voor de lichtkleur. Boven 5000 graden ligt de kleur bij blauw-wit, tussen 3000 en 5000 graden hebben we te maken met comfortable wit en beneden 3000 graden Kelvin krijgen we warmwit. Drie kwartier na zonsopgang is onze kleur wat geelachtig met een Kelvin temperatuur van 3000 graden. Tegen de middag wordt de lichtkleur bijna 5000 graden en na de middag kan dat oplopen tot 6500 graden Kelvin. Tegen zonsondergang daalt de kleurtemperatuur tot ruim 2000 graden Kelvin.
 
Ter illustratie:
 • 1200 Kelvin: kaarslicht
 • 2000 Kelvin: zonsopkomst en zonsondergang
 • 2800 Kelvin: wolfraam-gloeilamp (gewone lamp), zonsopkomst en zonsondergang
 • 3000 Kelvin: koud wit, studiolamp, 3000-kleur TL lamp ("/830" is kleurweergave 80 en kleurtemperatuur 3000 K)
 • 3200 Kelvin: halogeenlamp
 • 3400 Kelvin: filmzon
 • 3500 Kelvin: een uur na zonsopkomst
 • 4000 Kelvin: daglicht wit, 4000-kleur TL lamp ("/840" is kleurweergave 80 en kleurtemperatuur 4000 K)
 • 5000 Kelvin: daglicht wit, fototoestel-flitser
 • 5600 Kelvin: standaard daglicht
 • 6000 Kelvin: koud wit, middagzon
 • 6500 Kelvin: Wit/Neutraal. Standaard waarde voor televisie of monitor
 • 7000-10000 Kelvin: Zware bewolking of schaduw aan de noordzijde. Zonder direct zonlicht

Verlichtingssterkte

De verlichtingssterkte of illuminantie is de op een oppervlak invallende lichtstroom per oppervlakte-eenheid. De SI-eenheid is W/m2. Het meten van de verlichtingssterkte is van belang voor bijvoorbeeld werkplekken. De lux (symbool lx) is een eenheid van verlichtingssterkte: 1 lux is de lichtsterkte voortgebracht door 1 candela op een oppervlak loodrecht op de lichtstralen op een afstand van 1 meter van de bron.
De lux stemt dus overeen met de verlichtingssterkte die men heeft wanneer iedere vierkante meter van het beschouwde oppervlak een lichtstroom van één lumen ontvangt. Het aantal lux wordt bijgevolg gevonden als het quotiënt van de totaal ontvangen lichtstroom, uitgedrukt in lumen, en de grootte van het verlichte oppervlak uitgedrukt in vierkante meters; derhalve is 1 lux = 1 lumen/m².

Power Factor

Voor grootverbruikers zoals voetbalstadions en ziekenhuizen is de Power Factor van belang. Dit geeft de relatie aan tussen het netto en schijnbaar vermogen. Het meest ideale is dat beide waardes zoveel mogelijk gelijk zijn en de verhouding het getal 1 benadert. Wordt het getal aanzienlijk kleiner, dan betekent dit dat er sprake is van een groot reactief vermogen dat gebruikt wordt voor de op- en afbouw van magnetische velden en ladingen in de voeding. Deze extra stromen kunnen vereisen dat de kabels dikker gemaakt moeten worden. Een lage Power Factor betekent dus dat er grote stromen aanwezig zijn die de gevoelige apparatuur kunnen beschadigen.

Harmonische vervuiling

Vooral bij het gebruik van bepaalde micro-electronica, wordt slechts een bepaald deel van de sinus (golfbeweging van wisselstroom) uit het net gebruikt. Diverse apparaten gebruiken verschillende delen van deze sinus. Zolang er gebruik gemaakt wordt van diverse verschillende apparaten, dan levert dit over het algemeen geen problemen op. Indien er echter veel apparaten tegelijk aan staan die hetzelfde deel van de sinus benutten en de rest van de sinus dus onbenut laten, zullen andere apparaten in hetzelfde electra net daar last van hebben. Vooral apparaten met bewegende delen zoals PC's met een ventilator/harde schijf kunnen hier slecht tegen en gaan hieraan snel defect. LED's werken op gelijkstroom en zijn dus zelf geen veroorzaker van harmonische vervuiling. In de aansturing van LED's (omvorming van wisselstroom naar gelijkstroom, dimfunctionaliteit, kleuraansturing etc.) wordt echter gebruik gemaakt van diverse componenten die, afhankelijk van het merk en type, wel harmonische vervuiling kunnen veroorzaken. Er zijn diverse LED-producten op de markt die veel harmonische vervuiling veroorzaken. Wij hebben echter producten waaraan met zorg is gewerkt om de harmonische vervuiling tot een minimum te beperken.

Dimmen van LED verlichting


In de voet van een dimbare LED lamp zit een elektronische transformator. De dimmer moet daar dus geschikt voor zijn (zie de betreffende gebruiksaanwijzing). Ook wordt de aanduiding (R,C) gebruikt of de term faseafsnijding. Gebruikt u het andere type dimmer dan kunnen de lampen en/of de dimmer gaan brommen, de lampen gaan knipperen, trillen of gaan kapot.

Elektronische dimmers

De techniek achter het dimmen van LED verlichting is veelvuldig PWM (Pulse-width Modulation). Zonder daar hier verder op in te gaan is dit een heel simpel elektronisch principe. In feite het heel snel aan en uit zetten van de stroom, waardoor de verlichting lijkt zachter te branden.
Nu zijn er twee soorten elektronische dimmers, te weten: de faseaansnijdings-dimmer en de faseafsnijdings-dimmer.
Even een stukje techniek:

Faseaansnijding

Op de opgaande spanning van de 230V 50Hz spanning wordt een puls gegeven aan een Triac, die zich opent en alle stroom doorlaat. Hij sluit zich weer als de 230V 50Hz door het nulpunt gaat. Door het punt in de tijd te verschuiven wanneer de puls wordt gegeven, kan er langer of korter stroom door de Triac lopen en dus worden doorgegeven aan de belasting (lamp, trafo). Het nadeel van deze methode is dat de spanning ineens heel sterk oploopt bij de puls. Dit type dimmer is geschikt voor gloeilampen, halogeenlampen zonder voorschakelapparatuur en traditioneel gewikkelde trafo's en dus minder voor LED lampen met hun stuurelektronica. Dit is een goedkoop type dimmer.

Faseafsnijding

De opgaande spanning van de 230V 50Hz wordt gewoon doorgelaten, op een bepaalde tijd wordt na de nuldoorgang de stroom door de elektronica afgeknepen. Dit gebeurt veel minder snel dan het opstarten bij de faseaansnijding-dimmers. Hierdoor hebben de elektronische trafo’s hier minder last van en is het ook beter voor de levensduur van rechtstreeks aangesloten (LED) lampen. Dit is een duur type dimmer, maar dus zeer geschikt voor LED lampen en elektronische trafo’s voor 12 Volt LED lampen.

Montagevoorschrift TL-armatuur t.b.v. LED-TL buislamp
 

Bij twijfel altijd een specialist inschakelen!
 
  .................................Lees eerst dit!.............................................................................
De LEDbuis gebruikt geen starter of voorschakelapparaat uit het bestaande tl-armatuur, dat conventioneel, hoogfrequent of dimbaar kan zijn. Afhankelijk van het soort armatuur moeten er kleine aanpassingen worden gedaan.

- Een conventioneel ARMATUUR MET EEN STARTER en een ballast of voorschakelapparaat.
Leesverder bij A.
- Een hoogfrequent ARMATUUR ZONDER STARTER, deze functie is in het elektronisch voorschakelapparaat (evsa) gebouwd. Lees verder bij B.
- Gaat het om een ARMATUUR MET MEERDERE TL-BUIZEN? Lees verder bij C.
 
- DIMMEN KAN NIET! Als de huidige TL-buis kan worden gedimd en u wilt deze functie behouden, dan kunt u GEEN LEDbuis gebruiken.
Wilt u toch de LEDbuis installeren en NIET meer gebruik maken van de mogelijkheid om te DIMMEN, vervang dan de dimmer door een lichtschakelaar 
 

A. Aanpassen enkel armatuur met starter
 
- Controleer of de LEDbuis qua lengte in het armatuur past.
- Stroom uitzetten.
1. TL-buis verwijderen, door kwartslag te draaien en uit de klompvoetje halen. Verstandig is het om nu contact spray inde lampvoetjeste spuiten.
2. Starter verwijderen (Sticker over het gat plakken)
                                        WERKT ZONDER STARTER OF VSA)
3. Armatuur open maken. Dit gaat meestal eenvoudig door losklikken of (een) schroefje(s) los te draaien.
4. Controleren of er in het armatuur een compensatiecondensator die blindstroom voorkomt rechtstreeks is aangesloten is op 230bVolt. Deze condensator moet ALTIJD losgekoppeld worden.
! Niet nodig, maar beter is het als u het voorschakelapparaat en de storingscondensator in het armatuur buiten werking stelt. Het energieverbruik en de lichtopbrengst wordt daardoor beter omdat deze componenten geen stroom meer verbruiken en geen storing kunnen veroorzaken.
In dat geval de storingscondensator loskoppelen en het vsa loskoppelen en de bedrading met een
kroonsteentje of lasdop doorlussen.
5. Armatuur sluiten
6. LEDbuis in de lampvoetjes doen en een kwartslag draaien.
7. Stroom weer aan zetten

 Bij  B.(enkel armatuur) en C.(armatuur met meerdere buizen).
 
Componenten niet verwijderen Alle componenten (voorschakelapparaat en condensator) in het armatuur moeten worden losgekoppeld. Deze componenten hoeven niet verwijderd te worden want dan hoeven ze niet te worden afgevoerd en kan het armatuur later eventueel weer geschikt worden gemaakt voor hergebruik met conventionele tl-buizen. TL-buizen, starters en verpakkingsmateriaal op een verantwoorde wijze afvoeren.
Oude tl-buizen en starters die niet aan het eind van hun levensduur zijn kunnen wellicht elders worden hergebruikt op een plek waar een investering in de LEDbuis (nog)niet rendabel is.
LED-Profijt is niet verantwoordelijk voor schade of lichamelijk letsel ontstaan door foute montage of drukfouten. in dat geval vervalt de garantie op de Led-buis.
 
B. Aanpassen enkel armatuur zonder starter

- Controleer of de LEDbuis qua lengte in het armatuur past.
- Stroom uitzetten.
1. TL-buis verwijderen, door kwartslag te draaien en uit de lampvoetjes te halen. Verstandig is het om nu contactspray in de lampvoetjes te spuiten.
2. Armatuur open maken. Dit gaat meestal eenvoudig door losklikken of (een) schroefje(s) los te draaien.
3. Het (e)vsa loskoppelen en de lampvoetjes rechtstreeks aansluiten op 230V. Een van de contacten van het lampvoetje op + (zwart of bruin) en een van de contacten van het andere lampvoetje op – (blauwe draad).(Een sticker over het evsa plakken
4 Armatuur sluiten.
5. LEDbuis in de lampvoetjes doen en een kwartslag draaien.
6. Stroom weer aan zetten

C. Aanpassen armatuur voor meerdere buizen
                                                        met of zonder starter(s)
 
- Controleer of de LED-buis qua lengte in het armatuur past.
- Stroom uitzetten.
1. Eventuele starters verwijderen.
2. TL-buizen verwijderen, door kwartslag te draaien en uit de lampvoetjes te halen. Verstandig is het om nu contactspray in de lampvoetjes te spuiten.
3. Armatuur open maken. Dit gaat meestal eenvoudig door losklikken of (een) schroefje(s) los te draaien.
4. Alle (e)vsa’s en condensatoren loskoppelen van de bedrading en de lampvoetjes rechtstreeks aansluiten op 230V. Per buis een van de contacten van het lampvoetje op + (zwart of bruin) en een vande contacten van het andere lampvoetje op – (blauwe draad)
(Stickers over de gaten van de starters of het (e)vsa plakken)
5 Armatuur sluiten.
6. LEDbuis-lampen in de lampvoetjes doen en een kwartslag draaien.
7. Stroom weer aan zetten

Licht en gezondheid

Onze ogen hebben een zenuwverbinding met de hersenen waardoor zowel fysiologische als psychologische processen worden aangestuurd. De stichting Onderzoek Licht & Gezondheid heeft vastgesteld dat de directe effecten van het licht onze prestaties, de vermoeidheid en alertheid beïnvloeden. Ook is komen vast te staan dat een relatieve onderbelichting de kans op het maken van fouten aanzienlijk vergroot. Naast voedsel, water en lucht is licht een noodzakelijk element dat onze geestelijke en lichamelijke gezondheid beïnvloedt.

Non visuele functies

De wetenschap heeft vastgesteld dat het licht in onze ogen niet alleen dient om scherp te zien, maar tevens een groot deel stuurt naar de hypothalamus dat zorgt dat we geestelijk en lichamelijk in evenwicht worden gehouden. Ook wordt onze hypofyse hierdoor beïnvloed en we kunnen stellen dat het licht verantwoordelijk is voor de harmonie binnen de mens zelf. Met name voor deze non-visuele functies moeten lichtwisselingen worden voorkomen zodat er een fase ontstaat van rust waarbij gezonde ingevingen en inspiraties zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Magnetische velden

Bij alle fluorescentie verlichting, dat geldt zowel voor TL buizen als spaarlampen, is er sprake van het ontstaan van magnetische velden en storende frequenties die het zenuwstelsel overbelasten. Voor hen die hiervoor gevoelig zijn ontstaan er waarneembare verschijnselen van hoofdpijn, het verslappen van de concentratie, prikkelbaarheid en vermoeidheid.

Kleurwisselingen

De Britse epilepsievereniging heeft verschillende klachten over energiebesparende lampen binnen gekregen wat betreft duizeligheid. Professor Arnold Wilkins van de Essex Universiteit geeft als oorzaak aan de opbouw van fluorescerend licht, dat bestaat uit rode en blauwe deeltjes die elkaar in snel tempo afwisselen. De Stichting Epilepsie Instellingen Nederland onderschrijft dat een snelle kleurwisseling rood-blauw inderdaad epilepsie kan opwekken. Een problematiek dat door toepassing van LED verlichting  kan worden opgeheven.

Infrarood- en UV-licht

Het lichtspectrum van daglicht omvat infrarood en ultraviolet straling en kan in negatieve zin onze huid beïnvloeden. Ultraviolette licht trekt ook ongedierte aan en ontbreekt bij LED verlichting, zodat door de toepassing hiervan de hygiëne wordt bevorderd.

Lichtniveau

De juiste hoeveelheid licht wordt bepaald door drie menselijke behoeften:
 1. Visueel comfort, waarbij de werkende mens zich goed voelt en een bijdrage levert aan een hoog productieniveau.
 2. Visuele prestantie waardoor het de werkende mens mogelijk wordt gemaakt hun visuele taken uit te voeren, ook onder moeilijke omstandigheden en gedurende langere periodes.
Belangrijk hierbij is de luminantie verdeling in het gezichtsveld voor het goed functioneren van de oogbeweging.

Veel gestelde vragen

 
1. Stralen LED-lampen niet erg blauw licht uit?
 
Er zijn verschillende soorten kleuren LED. Veel in LED-producten gebruikte LED's zijn van goedkope kwaliteit, ze stralen erg blauw licht uit (ook wel koud-wit genoemd). led-profijt.nl gebruikt uitsluitend hoogwaardige LED’s die zo goed mogelijk het warme licht van onze huidige verlichting evenaren.

2. Zijn LED-lampen dimbaar?

 
Ja, alleen niet alle LED-lampen zijn dimbaar. Kijk voor uitgebreide informatie het artikel Dimmen van LED lampen

 
De meeste LED lampen worden zoveel mogelijk retrofit gemaakt, dat wil zeggen dat ze dezelfde afmetingen hebben als halogeen/gloeilampen/TL. Al onze halogeenvervangende LED-lampen en TL* zijn retrofit (behoudens afwijkende armaturen). Alleen de LED gloeilampen zijn vaak in lengte wat langer. Let goed op als deze in een bepaalde lamp/armatuur moet komen.
*) In TL-armaturen moet wel de starter worden verwijderd en mogelijk de VSA worden ontkoppeld. Zie hiervoor item Aanpassen TL-armaturen.

 
3. Waarom zijn LED lampen zo duur?
 
Ondanks dat de prijzen voor LED lampen de laatste jaren aanzienlijk gedaald zijn, is de aanschaf van een LED lamp nog steeds prijzig. LEDs bestaan al sinds 1962, maar de toepassing van LEDs in algemene verlichting is nog vrij nieuw. Voor LEDs met een hoge lichtopbrengst zijn complexe, vaak handmatige, fabricage-processen en materialen vereist. Dit verklaart de hoge prijs.
4. Hoelang duurt het voordat je de hoge aanschafprijs eruit hebt?
LED lampen zijn behoorlijk duur in aanschaf, zeker als je het vergelijkt met een 40W gloeilampen á € 0,50. Een LED lamp is dan ook meer een investering dan een wegwerpartikel zoals de gloeilamp of halogeenspot. Een investering die op de langere termijn iedereen geld zal besparen! Een paar globale rekenvoorbeelden:
 
Gloeilamp Dimbare 6W LED Gloeilamp
Aanschafprijs € 0,50 € 19,50
Verbruik (Watt) 40 6
Levensduur (uur) 1.000 30.000
 

Voorbeeld Gezin: 4 branduren/dag, 3 jaar

In deze 3 jaar brand de lamp zo’n 4380 uur (4u*365dgn*3jr). Een gloeilamp verbruikt in deze tijd 40W * 4380 * € 0,215/1000 = € 39,67 plus 4 nieuwe peertjes is een totaal van € 39,67. Een LED lamp verbruikt slechts 7% hiervan, dat is dus € 5,65. Na deze 3 jaar gaat de LED lamp ook nog ruim 25.000 branduren mee!
De besparing na 3 jaar is dus € 14,52

Voorbeeld (klein) Bedrijf: 8 branduren/dag, 3 jaar

In deze 3 jaar brand de lamp zo’n 8760 uur (8u*365dgn*3jr). Een gloeilamp verbruikt in deze tijd 40W * 8760 * € 0,215/1000 = € 82,34 plus 8 nieuwe peertjes is een totaal van € 79,34. Een LED lamp verbruikt slechts 7% hiervan, dat is dus € 11,30. Na deze 3 jaar gaat de LED lamp ook nog ruim 21.000 branduren mee!
De besparing na 5 jaar is dus € 48,54
Eenmaal aangeschaft blijft de LED lamp geld besparen. En niet zo’n beetje ook. In deze uiteenzetting is rekening gehouden met een energieprijs van € 0,215 per kw/h, de verwachting is dat dit tarief de komende jaren sterk zal toenemen. Energieprijzen zijn al de afgelopen 8 jaar met circa 75% gestegen.

Conclusie: ondanks de hoge aanschafprijs zeker een goede investering!

5. LED 12 volt verlichting op een transformator of accu
Om LED verlichting op 12V aan te sluiten zijn er enkele aandachtspunten. In het een geval van 230V lamp is het een kwestie van oude lamp eruit, LED lamp erin en klaar. Maar voor 12V heb je verschillende transformators of een accu.
Bij een 12V LED lamp zijn een aantal eigenschappen van de toegeleverde elektriciteit uiterst belangrijk:
 1. De spanning (V). Deze moet binnen het tolerantiekader van 12-13V zijn.
 2. De stroomsterkte (A). Deze moet exact zijn zoals de LED vereist (dit wordt in de lamp zelf geregeld).
 3. De stroomfrequentie (Hz). Deze moet gelijk zijn aan 50-60 Hz, zoals netstroom.

6. Aansluiten op een transformator

Er zijn twee aspecten die belangrijk zijn bij het aansluiten op een transformator: de eventuele minimale belasting en de soort transformator (elektronisch / magnetisch). Als de transformator die u wilt gebruiken een minimale belasting nodig heeft dan bestaat er de kans dat de LED lampen zo energiezuinig zijn dat ze deze minimale belasting niet halen. Op de transformator staat dit vermeld: bijvoorbeeld 35-105VA betekent minimaal 35W. Let hier goed op.
De soort transformator is ook belangrijk: gebruik in elk geval geen elektronische/geschakelde transformator. Onderstaande quote beschrijft goed waarom niet (bron: erea.be).
“Bij een gewikkelde transformator, ook wel ferro-magnetische transformator genaamd, wordt de frequentie van de ingangsspanning ongewijzigd overgebracht naar de uitgang. Bij een elektronische transformator wordt de ingangsfrequentie van 50Hz ‘omgevormd’ tot een hoog frequente blokgolf van 35kHz. Door op deze hoge frequentie te werken, kan de omvormer veel kleiner uitgevoerd worden dan een gewikkelde transformator met een zelfde vermogen. Merk op dat de hoogfrequente uitgangsspanning niet voor elk belastingstype geschikt is.”
Vrijwel alle LED lampen verwachten een frequentie van 50-60hz. Ze zullen gaan flikkeren en vrij snel kapot gaan. Een geschakelde voeding mag dus alleen gebruikt worden als de uitgang gestabiliseerd is!

Een transformator niet onderbelasten!

Hoewel een transformator zal vermelden dat deze bijvoorbeeld een uitgangspanning van 12V heeft is dit zeker in veel gevallen niet zo. Hierin zit erg veel verschil dat te maken heeft met de kwaliteit ervan. Over het algemeen kan gesteld worden een transformator op minimaal 60% van zijn vermogen belast moet worden. Als dit ver hieronder zit schiet de spanning soms omhoog! Uitkijken dus, veel LEDlampen zullen niet met deze overbelasting om kunnen gaan.

7.Aansluiten op een accu

Voor mensen met een caravan / camper / boot is het energiezuinige LED verlichting ideaal. Toch moeten mensen opletten met het direct aansluiten van LED lampen op een accu. De reden hiervoor is dat de spanning van een accu niet altijd constant is. Deze kan namelijk variëren van 9V (bij ontladen bijna lege accu) tot 14,5V (bij opladen). De niet-constante spanning is trouwens ook slecht voor veel andere apparaten. Het is daarom altijd aan te raden een goede spanningsstabilisator te hebben.
8. Aanpassen TL-armaturen

Moet ik mijn TL-armatuur aanpassen voor LED-TL?

Door het lage stroomverbruik is de ballast niet nodig en is de starter overbodig. De starter kan eenvoudig verwijderd worden. De ballast (voorschakkelaar) moet worden losgekoppeld.

Hoe koppel ik de ballast los?

Er gaan een tweetal draden in de elektronische voorschakelaar, knip deze los en verbind deze met een kroonsteen aan elkaar. Zorg er hierbij voor dat aan de ene kant van de LED TL een + en aan de andere kant een - zijn geïnstaleerd (de LED TL is namelijk een soort printplaat waarop de LED's zijn gemonteerd). De armatuur is klaar voor de LED TL buis.
9. Wat is IP normering?
De IP- codering (International Protection Rating) op elektrische apparaten is een aanduiding voor de mate van beveiliging van de constructie van elektrische of elektronische apparatuur tegen eigen schade door gebruik in "vijandige omgevingen" en tegen eventueel gevaar voor de gebruiker. De IP aanduiding is internationaal genormaliseerd in de norm IEC 60529. De IP- aanduiding heeft twee cijfers, het eerste geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen, het tweede de beschermingsgraad tegen vocht.
Voor alle verlichting, en specifiek voor buitenverlichting en badkamerverlichting, is het van belang dat het armatuur in bepaalde mate beschermd is tegen het binnendringen van vaststoffen en vloeistoffen.

Eerste cijfer, Binnendringen objecten en stof

 • IP 0X Niet beschermd
 • IP 1X Een bol met een diameter van 50 mm mag niet naar binnen kunnen dringen
 • IP 2X Een bol met een diameter van 12,5 mm mag niet naar binnen kunnen dringen
 • IP 3X Een stang met een diameter van 2,5 mm mag niet naar binnen kunnen dringen
 • IP 4X Een draad met een diameter van 1 mm mag niet naar binnen kunnen dringen
 • IP 5X Geen stof mag binnen dringen bij al of geen onderdruk
 • IP 6X Geen stof mag binnendringen bij onderdruk

Tweede cijfer, Binnendringen water

 • IP X0 Niet beschermd
 • IP X1 Beschermd tegen druppelend water
 • IP X2 Beschermd tegen druppelend water tot een schuine stand van 15 graden
 • IP X3 Beschermd tegen sproeiend water
 • IP X4 Beschermd tegen opspattend water
 • IP X5 Beschermd tegen waterstralen
 • IP X6 Beschermd tegen krachtige waterstralen
 • IP X7 Beschermd tegen onderdompelen
 • IP X8 Beschermend tegen verblijf onder water.